Мобилни приложения за урбанисти 1


Apps_urbanУмните телефони все повече навлизат в света ни. Вече почти всеки млад човек притежава смарт телефон и ползва различни приложения (така наречените App). Но замисляли ли сте се колко функционално използвате вашия? Особено пък що се касае до развитието ви като професионалист.

В настоящата публикация изразявам личното си мнение относно приложенията, които е добре да имаме на нашите телефоните (или таблети), за да повишим продуктивността си.

Разбира се е добре да имате под ръка някой офис пакет (било то на Майкрософт, Апъл или Гугък). Особено, ако ползвате таблет и искате да редактирате нещо малко в движение. Вариантите са много, част от тях платени, други за свободно изтегляне. Личното ми мнение е, че продуктите за съответната операционна система са си достатъчно добри, а и от 1 година потребителите на „ябълката“ могат да се радват на безплатен офис пакет.

Google maps. Лично аз предпочитам Maps (идва по подразбиране с iOS), но което и от двете да ползвате, сигурен съм, че доста често сте прибягвали до него. Дали, за да видите адреса на някое непознато място и пък направо маршрута до него. Един урбанист пътува доста, така че няма как да не минете без него.

Dropbox. Ако честно обменяте файлове с колеги или приятели Dropbox наистина може да ви улесни доста живота. Предимствата му пред останалите облачни услуги, като Google Drive, са доста, ако знаете как да го използвате пълноценно.

SlideShark. Ако искате да споделите презентацията, която току що сте направили в клас или на конференция, но в същото време искате и да видите какъв интерес е предизвикала тя, това е вашето приложение. Може да качите презентацията в персоналния ви акаунт, от който да я прожектирате на всяко устройство или директно да излъчвате в реално време на отдалечени устройства. Единствен недостатък е, че за момента е достъпна само за iOS.

Evernote. Както си личи от заглавието това може да се превърне във вашия малък бележник, в който да записвате всичко, да споделяте с всички, а те да ви оставят своите коментари. Единствения недостатък е, безплатната версия предлага значително малък трафик за синхронизация и ограничени опции.

AutoCAD 360 /старото име беше AutoCAD WS/. Приложението ви позволява да разглеждате, редактирате и споделяте чертежи в популярния *.dwg-формат. Позволява синхронизация с PC, таблет и телефон, както и възможност да надграждате с повече опции (разбирайте команди) с платената версия на приложението.

ArcGIS. Трябва ли да ви убеждавам колко е полезно да ползвате ГИС поне на елементарно ниво? Всеки уважаващ себе си урбанист е чувал за него, а и не уважаващите се пак – все пак е залегнал в учебната програма 🙂 С приложението може да търсите из глобалната карта на ЕСРИ, да извършвате основни анализи, ако преди това имате данни за тях, да мерите разстояния, да правите заявки и най-вече да ползвате вашето устройство да събира данни в реално време. На кратко: изключително мощен инструмент поместен в ръцете ви.

Foursquare. Без съмнение това приложение добива все по-голяма популярност сред хората и те все повече допринасят за развитието на обектите и местата в градската среда. Реално, от него може да разберете не само кои са най-близките места до локацията, в която се намирате, но и да установите най-популярните точки в града или квартала. Наскоро бях чел едно изследване за градската среда базирано изцяло на това приложение, така че не е за подценяване.

LinkedIn. Или иначе казано, Фейсбука за професионалисти. В тази социална мрежа може да се присъедините към всякакви групи в областта на планирането, да следите едни от най-големите предприемачи или просто да влезнете в контакт с някой колега за професионални ангажименти. Преди време възрастовото ограничение за регистрация беше 18 години, но от няколко месеца е 14 години, въпреки това не е предпочитано място за тинейджъри и дискусиите са си на доста професионално ниво.

Urban World. Изключително приложение от Маккинзи енд Къмпани- една от най-големите глобални компании, предлагащи услуги в областта на управленското консултиране. В приложението може да сравнявате различни страни и над 2600 града по ключови икономически параметри. Всичко това придружено с приятна визуализация и факти. Някои от данните са малко стари, но по-нови и трудно се намират. Трябва да имате предвид, че за сега приложението е достъпно само за iOS.

WideNoise Plus. Ако искате да си направите шумова карта или просто да измерите шумовото замърсяване, това приложение върши страхотна работа. Измерените резултати могат директно да се отлагат върху Гугъл Мапс и след това да се преглеждат от другите потребители на приложението.

ОУП на Сингапур. Разбира се, едва ли някога ще ви се наложи да използвате активно това приложение, но го слагам за надъхване и за да покажа как се използват технологиите в областта на планирането. И по-важното, приложението редовно се ъпдейтва от месните власти. Достъпно е само за iOS.

 

А кои са приложенията, които вие използвате? Може да оставите коментар под статията.


Остави коментар...

1 коментар на “Мобилни приложения за урбанисти