АСУБ с изложба на Пражката архитектурна седмица


По покана на Българския Културен Институт в Прага, Чешка република, и с финансовата подкрепа на Програма „Мобилност“ към Националния фонд „Култура“, АСУБ гостува на БКИ и организира съвместно с тях изложба „Транспорта в града – средство за движение, комуникация и развитие“. Изложбата е част от официалната програма на VI Пражката Архитектурна Седмица, посветена на трафика, мобилността, инфраструктурата и териториалното развитие. Изложбата беше открита на 4 октомври и ще продължи до 26 октомври в галерията на БКИ.

Залата побра таблата на 3 магистърски дипломни работи- на колегите Велислава Димова, Галина Атанасова и Христо Николов, както и бакалавърската дипломна работа на току-що защитилия я Димитър Андонов. Дипломните работи показват различни аспекти на транспорта и на взаимоотношението му с градската среда, а част от представените казуси в тях дори са конкретно свързани с града-домакин – Прага. Проектът на Велислава разглежда площада като място за комуникация в градската среда и предлага концепция за интегриране на публичното пространство при метростанция „Стадион Васил Левски“ в единната градска среда. Галина разглежда немоторизирания транспорт в околоградския район на София и дава предложения за веломаршрути и велопарк. В работата си Христо представя интегриран стратегически подход за управление на градската мобилност по примера на моделиране на трафика в ж.к. Младост, София със специализиран софтуер. Дипломната работа на Димитър, която е разработена по време на неговия студентски обмен в Прага, разглежда интегрираното и устойчиво развитие на контактните територии по трасетата на новите линии на софийското метро.

На откриването на изложбата присъстваха представители на МРРБ на Република България, за съжаление без министър Лиляна Павлова, която само я разгледа по-рано и й се наложи да отпътува, хора от българската общност в Прага, чешки граждани, свързани с България, гости на Пражката Архитектурна Седмица и други. БКИ за поредна година участва на този форум, който е популярен и със световна значимост, с участието на редица държави и известни имена от практиката. По посещенията на организираните в предишните години изложби, се очаква и тази да се радва на голям интерес и да не бъде пропусната от гостите на форума. Представянето на изложбата ще бъде включено в официалното издание след края на Пражката Архитектурна Седмица.

С това си участие АСУБ „загря“ за Софийската Архитектурна Седмица, като имаше възможност да представи работите на младите български урбанисти пред широка публика и на значим международен форум. Участието даде възможност за осъществяването на професионални контакти, запознаване с актуалните тенденции и новости в професията, работата на чуждестранните колеги, сравнение между тяхното и нашето ниво, придобиване на свежи идеи и вдъхновение за нашите бъдещи проекти както в България, но също така и на международно ниво! …И разбира се, да се усети духа на Златна Прага и чешката бира!

Снимки от изложбата може да видите в нашата галерия на страница ни във Фейсбук като последвате този линк.

   

Остави коментар...