„Аз – урбанистът“ – Интервю с Беата Цонева


beata tsoneva

1. Работиш ли по специалността си и от колко време? Лесно и бързо ли си намери работа по специалността?

Да, работя като урбанист от около шест години. Имах късмет и получих шанс да работя по специалността още след втори курс като сътрудник на граждански договор, а след като завърших започнах веднага на постоянен договор.

2. Какво според теб, след като си се запознала отблизо с работата в тази професия, смяташ че може да обогати образованието по урбанизъм?

Образованието, което получих в УАСГ, беше съвременно и стойностно, тъй като се базираше на един нов метод на преподаване и изпити. Това ми даде много добра и стабилна основа в по-нататъшната ми реализация. Много ми е трудно да отговоря еднозначно на този въпрос, тъй като Урбанизмът е една много обширна сфера (сигурно ви е писнало постоянно да ви го казват, но наистина е така), в която намират отражение всички области на живота. Поради тази причина, ако завършващите тази специалност искат да станат професионалисти, то, независимо от образованието, което са получили, е необходимо сами да се усъвършенстват и да трупат всевъзможен опит, тъй като никога не се знае какво ще ти потрябва в работата.

3. Коя сфера от необятното поле на урбанизма си избрала и защо?

В момента се занимавам основно с устройствено планиране – от общи устройствени планове до подробни. Не бих могла да посоча причини, поради които избрах точно тази сфера, по скоро бих казала, че тя ме избра, тъй като така се стекоха обстоятелствата в живота ми, че започнах да се занимавам още от началото с тази материя и така продължих. Но винаги съм отворена към нови странични дейности, които да обогатят моя опит и да ме направят по-добра в работата ми, както казах по-горе урбанистът се развива постоянно и никога работата му не е еднообразна.

4. Разкажи ни за това как се реализираш в момента като професионалист?

На този въпрос бих помолила да отговорят хората, с които и за които работя, тъй като те най-добре могат да оценят работата ми и да кажат дали съм се приближила към званието „професионалист” в сферата на урбанизма. Единственото, което мога да кажа е, че имам работа, която харесвам, практикувам я с хора, които със сигурност бих нарекла професионалисти и които след няколко години съвместна работа продължават да искат да работят с мен. Това за мен означава много и ме прави истински щастлива.

5. Срещаш ли трудности в работата?

Разбира се, че кой не ги среща, но нали това е начинът да растеж и да се развиваш, ако не се научиш да преодоляваш проблемите и да продължиш напред, по-добре да не се занимаваш с нашата дейност.

6. Как виждаш развитието на урбанизма в бъдеще? Ще има ли според теб по-голямо поле за професионална реализация?

Полето за реализация и сега е доста голямо, стига човек да е готов да се бори и да се развива. За бъдещето – нищо не бих могла да кажа, на фона на събитията, които се случват всеки ден по света и у нас, кой знае какво ни очаква утре. Затова човек трябва да разчита единствено на собствените си способности и да трупа опит, който да го развива и да го прави по-устойчив на външното въздействие. Също така да не разчита единствено условията да определят това, с което той ще се занимава, а да търси и да открие това, което го прави щастлив и му носи удовлетворение.

7. Знаеш ли каква е средната заплата на един урбанист в България и какво да очакват завършващите млади урбанисти?

Не бих могла да кажа каква е средната заплата на урбанист, тъй като това зависи от много фактори – дали работи за държавна или общинска институции, дали е в частния сектор или на хонорари. Възможностите за доходи се различни и зависи от това човек с какво ще се захване, къде ще попадне и как ще се реализира. Бъдещите урбанисти трябва да знаят, че няма да им е лесно и ще се наложи да направят някои компромиси, за да натрупат опит и да се научат, но всеки решава сам за себе си – дали държи на многото пари или на удовлетворението, опита и работата с професионалисти, което с времето да му донесе достатъчно приходи.

8. Според теб кое е най-важното качество, което трябва да притежава един урбанист?

Любопитството и желанието да се развива.

9. Какво би посъветвала младите студенти урбанисти? Има ли формула за успех?

Бих искала да има еднозначна формула за успех – така животът ни щеше да бъде доста по-лесен, но за съжаление, още не съм я открила. Както и по-горе казах, човек трябва да има желание да научава нови неща, да пътува, да търси причините, предизвикали едни или други събития, да се научи да прави грешки, от които да се поучава и които да не допуска отново. Също така трябва да вярва в способностите си и да е убеден, че е на прав път и че иска да се занимава с това трудно, но изключително интересно поприще каквото е Урбанизма.

10. И накрая – кой е любимият ти град и защо?

Тук вече мога да отговоря еднозначно – Мадрид. Там се чувствам изключително добре и щастлива. Въпреки големия си мащаб, той предлага уют, удобство, сигурност, благоприятна среда и възможности за всякакъв вид отдих, спорт и работа.

Остави коментар...