„Аз, урбанистът“: новата рубрика на АСУБ. Интевю с Мария Иванова


Mariya_Ivanova

 

урб. Мария Иванова

Магистър по урбанизъм

Завършила образованието си през 2013 г.

Работи като урбанист

Развива се в сферата на стратегическото планиране

Месторабота: НЦТР

Председател на АСУБ през 2012 г.

 

1. Работиш ли по специалността си и от колко време? Лесно и бързо ли си намери работа по специалността?

Работя по специалността от около година. Имах късмета да си намеря работа почти веднага след завършването – дипломният ми ръководител ме покани да работя в Националния Център за Териториално Развитие (НЦТР), където съм и в момента. Преди това, с колеги помагахме за различни проекти – анкетирахме, въвеждахме информация, което ни помогна да си намерим работа впоследствие. Студентските сдружения в които участвахме – АСУБ и не само помогнаха да създадем контакти и да натрупаме опит.

 2. Какво според теб, след като си се запознала отблизо с работата в тази професия, смяташ че може да обогати образованието по урбанизъм?

Програмата ни е актуална, разглеждаме доста значими теми и проекти, с които ще се сблъскваме и в практиката. Особено ценно за мен е, че бяхме научени да правим проучвания и да систематизираме информация, което в момента ми върши чудесна работа. Много често използвам и наученото в модулите по CAD и ГИС, а доколкото знам и много мои колеги също. Ако можех да променя програмата ни бих добавила единствено модул по техническа инфраструктура, аналогичен на този, който имаме по пътно строителство.

 3. Коя сфера от необятното поле на урбанизма си избрала и защо?

За момента работя основно в сферата на стратегическо планиране и интегрираните планове. В НЦТР има и интересни проекти на национално ниво, например в момента участвам в концепция за туристическо райониране на страната.

 4. Разкажи ни за това как се реализираш в момента като професионалист?

Основно се уча. Работя в голям колектив, а проектите са много различни, мисля че повечето от по-младите колеги в НЦТР това правим – общо сме четирима урбанисти, двама архитекти и един транспортен инженер, макар че някои вече имат натрупан значителен опит. Освен работата в НЦТР се опитвам да участвам и  в странични проекти и конкурси.

 5. Срещаш ли трудности в работата?

Не много. Има разбира се периоди, в които е по-натоварено, някои проекти са с доста кратки срокове и се работи до късно. Важно е да харесваш работата си, тогава няма да ти тежи.

 6. Как виждаш развитието на урбанизма в бъдеще? Ще има ли според теб по-голямо поле за професионална реализация?

Има нужда от специалисти в сферата и според мен възможностите за реализация ще стават все повече. Много от нашите колеги вече работят на отговорни позиции. Важното за нас, завършилите наскоро, е да трупаме опит и да попаднем в атмосфера, където можем да учим и да се развиваме.

 7. Знаеш ли каква е средната заплата на един урбанист в България и какво да очакват завършващите млади урбанисти?

Много е различно,  бих казала от 400 – 1000+. Зависи от това къде попаднеш и дали работиш на заплата или по проект. Доходите са важни, разбира се, но в първите години от трудовия стаж според мен трябва да се търси по-скоро добрата работна атмосфера и възможностите за кариерно израстване.

 8. Според теб кое е най-важното качество, което трябва да притежава един урбанист?

Да е съвестен и трудолюбив, и да се опитва да бъде такъв всеки ден.

 9. Какво би посъветвала младите студенти урбанисти? Има ли формула за успех?

Студентските години са прекрасно време да се запознаеш с нови хора и да научиш нещо, затова горещо препоръчвам да търсите възможности за обмен и пътувания, участие в работилници и конкурси, студентски асоциации и др.

 10. И накрая – кой е любимият ти град и защо?

Нямам любим град, или по-скоро обичам толкова много, че не мога да избера. Атмосферата на един град може да бъде толкова различна. И в България и в чужбина има в какво да се влюбиш, хората правят прекрасни неща.

Остави коментар...