КОНФЕРЕНЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО: АВТЕНТИЧНОСТ В РИСК“


Photo 29.05.15, 9 30 01

Откриване на конференцията от Владо Руменов – ГИОКИН

На 29 май 2015 г. се проведе КОНФЕРЕНЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО: АВТЕНТИЧНОСТ В РИСК“, чийто главен организатор е Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство(ГИОКИН) и много други организатори. Поводът да се състои настоящият форум е профанизирането на културното наследство у нас. Ярки примери, за това са масовата евтина и некачествена реставрация на обектите и строителството на нови крепости(напр. „Атракциона Яйлата”), поради което се изкривяват представите за историята на страната ни. Експертите в областта си дават сметка, че порочната практика е и в противоречие с международни договори и конвенции, регламентиращи политиката за културното наследство.

 

 

 

Photo 29.05.15, 12 00 11

Изявление на д-р Ирина Мутафчийска

На вчерашното събитие се учреди ФОРУМ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, в който взеха участие четиридесет граждански инициативи, професионални и творчески организации, академични общности и експерти, включително и Асоциацията на студентите по урбанизъм в България и Съюза на урбанистите в България.

Общата цел на новосъздадената мрежа от съмишленици е запазването на автентичността и опазването на културното наследство у нас. Кръгът от участниците, разбира се, е отворен и за нови партньори. Проведеният форум бе само първата от поредицата срещи, които ще се проведат по темата. На конференцията бяха коментирани конкретните мерки, които да се предложат на държавата, необходимите партньорства и нуждата от диалог за съхраняването на културното наследство. Общоприето бе мнението, че е неизбежно изготвяне на национална стратегия и нормативни документи за да проработи реално националната политика.

 

zapochva-proverka-na-stroitelstvo-v-rezervat-qijlata-148523

Резерват „Яйлата“. Източник: novini.bg

Събитието бе открито с приветствието на Владо Руменов от името на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство: “ …Днес тук ни е събрало съзнанието, че дълг на всяко поколение е да съхрани автентичната си материална и нематериална култура и да я предаде на потомците си, като я предпази от унищожение и окарикатуряване поради конюнктурни и прибързани решения или по користни подбуди…“. Въпреки притесненията, ГИОКИН вярва, че диалог с българската държава ще се осъществи и че ще се чуе гласът на гражданите.

 

 

Изявлението на д-р Ирина Мутафчийска отрази отношението на Съюз на урбанистите в България, който споделя разбирането за културно наследство като важен фактор за пълноценното функциониране и устойчивото развитие на селищните структури:  „…Изразяваме загриженост по отношение грубото неспазване на правилата и нормите за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места, приети през 1964 г. във Венеция, както и разпоредбите на свързаните с опазването на наследството международни и национални нормативни документи….Заставаме зад идеята за широк дебат между институции и експерти и правото на участие на заинтересованата общественост в процеса на взимане на решения относно опазването на културните ценности. Като професионална организация настояваме за прозрачност на процедурите публично обсъждане на целите, които ще се постигнат с предложени проекти и инвестиции в културното наследство….“.

7c59c0398c7654110b07d1582842faf2

„Бутафорният Лувър“ Квадрат 500

Изявлението на проф. Велислав Минеков илюстрира масовата практика на построяването на музеи „без да се знае защо“.  Като пример за това, той посочи музея за съвременно изкуство, който няма опреден бюджет и колекция. В тази връзка последва и изказването му за новооткрития Квадрат 500: „… Бюджет не беше определен и в квадратната лувърщина, която открихме вчера …Там няма и проектобюджет. Там няма и проект за посещаемост. Там не се знае и колко ще са милионите, с които ще се довърши. Никой не ни каза и точната сума , която беше похарчена, за да се построи българският Лувър, който стана квадратен…“  Професорът посочи още редица примери за профанизиране на културното наследство у нас и завърши с думите: „Изключително обидно е всичко това, което се случва и аз се надявам на вашата съвест!“.

На конференцията взеха участие с изказвания и много други организации и представители на студентите от различни университети.
В резултат от проведените дебати, участниците изготвиха и първия документ на ФОРУМ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО – Декларация до държавните институции, с която настояват за опазване на културното наследство и неговата автентичност, както и за спазване на българските закони и международните норми.

 

 

 

Остави коментар...