Отворена лекция: „Градско планиране, включващо велосипедирането“


На 6 февруари (сряда) от 18:00 ч. в зала 315, корпус А на УАСГ ще се проведе лекция на тема „Градско планиране, включващо велосипедирането“. Лектори са Том Ходефрой и Вим ван дер Вайк, представители на Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy).

Организатори на събитието са катедра „Градоустройство“ и Архитектурен факултет при УАСГ, холандското велосипедно общество, сдружение „Велоеволюция“ и консултантска компания по околна среда TAOFES.

Инициативата е част от проекта Bike ’em all (Всички на колела), реализиран с подкрепата на Холандското посолство в България.

Допълнителна информация:

Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy) е създадено през 2011 година и е публично-частна мрежа, която работи в сферата на градското планиране и мобилността. В нея участват представители на бизнеса, правителството и неправителствения сектор. Мрежата е посредник между търсенето на холандския опит (експертиза, продукти и услуги) и тези, които могат да го предоставят. В световен мащаб има все по-голям интерес към холандските практики в градския транспорт. Сред основните причини са: урбанизацията, прехода към устойчивост в транспорта и фактът, че велосипедите имат значителен принос за градската мобилност, безопасността по пътищата, икономиката, социалното приобщаване, здравето и намаляването на вредните емисии. Една от целите на Холандското велосипедно общество е да популяризира добрите велосипедни практики, с които страната е известна. Мрежата има много връзки с чужди страни, експертите й вече са работили във Великобритания, били са в Казахстан, предстои им да работят в Турция и Еквадор. Работното ателие „Мисли велосипедно“ (Think-Bike) е първата изява на Холандското велосипедно общество в България.

Вим ван дер Вайк работи в Royal HaskoningDHV в бизнесотдела Транспорт – Консултативна група за градска мобилност от 1989 г. Като старши ръководител на проекти той е ръководил и изпълнявал проекти във всички области на транспорта и мобилността, включително безопасността на движението по пътищата, проектиране на пътища, както и планиране на велосипедния трафик и инфраструктура. Доскоро е бил ангажиран с координацията по планирането и проектирането на високоскоростни велосипеди маршрути между и около холандските градове Арнем и Неймеген: предпроектно проучване, предварителен и работен проект, препоръки за тръжните процедури и проектирането на мостове и тунели, интегриране на иновативните приложения и планиране на публичната комуникация. Той организира обучение и пътуване до Холандия на софийски проектанти. Сред последните му международни велосипедни проекти са преглед на проекта на Hereford Active Travel (Великобритания), въвеждането на автоматична система за преброяване на велосипеди в провинция Антверпен (Белгия) и лекции на семинари в Македония, Албания, Полша и Великобритания.

Том Ходефрой е старши съветник в Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy). Той е специалист по устойчив транспорт. През 1981 г. той се включва в Съюза на холандските велосипедисти, за да подготви документ за успокояването на движението на пътищата. Впоследствие Том става директор по политиките в Съюза на холандските велосипедистите и е ангажиран с почти всички аспекти на колоезденето: сигурността на пътя, проектирането на инфраструктурата и разработване на политика по технически стандарти за превозните средства и оборудването. От 1996 до 1999 той е президент на Европейската федерация на велосипедистите (ECF), а през 2000 г. е програмен директор на Международния колоездачен Velo Мондиал 2000 в Амстердам. През 2001 г. Том започва работа в Ноорд-Брабант като ръководител на проект за изготвяне на План за трафика и транспорта на тази холандска провинция. От 2006 до 2012 е ангажиран от Interface of Cycling Expertise (ICE) в работата по изграждане на капацитет при разработването на велосипедни политики. В това си качество Том е работил в Индия, Южна Африка, Танзания, Чили, Перу, Еквадор, Бразилия, Колумбия, Израел, Турция и Гана.

Остави коментар...