Проектът на ПОдЛЕЗНО започва!


 

2014_8   Podlezno_zapochva_rabota   PIST

Първият проект на инициативата ПОдЛЕЗНО е на път да се осъществи съвсем скоро. Разказахме ви за него в самия зародиш на идеята, а сега ще надникнем във финалните дни на трескава подготовка.

Избраният подлез се намира на бул. „Цариградско шосе“ 17, при ул. „Загоре“ (първият след спирката на „Орлов мост“, по посока „Плиска“). По-голямата част от графитите ще бъдат премахнати от специализирана фирма, като организаторите смятат да оставят няколко от по-хубавите графити. В 14 от 18-те рекламни ниши ще бъдат изработени и поставени пана от естествени материали с природна тематика като преход от града към парка. На останалите 4 ниши ще бъдат поставени пейки за отдих, където всеки преминаващ ще може да поседне, уморен от пътя или криещ се от дъжда и където уличните музиканти ще намерят удобно място за своите изпълнения. Тази семпла на пръв поглед идея има за цел не просто да освежи подлеза, но и да му вмени една нова, изложбена функция и да обърне общественото внимание към проблема с пренебрегваните публични пространства.

Почистването на графитите ще стартира този понеделник, 30 юли, а творческата работа се предвижда в 4 дни – от петък, 4.07. до понеделник 7.07.  (включително). Работата ще се извършва на място в и около подлеза от екипа на ПОдЛЕЗНО и група доброволци. Ще бъдат сформирани 3 екипа по видове дейности „Почисти“ – отговорни за чистотата на работното място, „Отрежи“ – изработващи паната и „Закрепи“, които ще ги монтират. Набирането на ентусиасти, които да се включат в тези екипи продължава на имейл адрес: podlezno@gmail.com .

Откриването на готовия подлез ще се проведе на 8.07 (вторник) от 11:00 ч. в присъствието на официални гости от Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова и др. и ще бъде медийно отразено. Всички, които подкрепят инициативата или са просто любопитни да видят първия обновен по този начин подлез, могат да заповядат на събитието.

Остави коментар...