Урбанисти участваха в проект „UPGRADE 2015“


1

Снимка: Река Драва, Марибор. Автор: Ели Начкова
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скъпи колеги и приятели

С удоволствие Ви съобщаваме, че успешно приключи тазгодишният младежки обмен по проект „UPGRADE 2015″– Young minds for sustainable European cities,  който се проведе в град Марибор, Словения през март, 2016 г.

В него участваха общо 34 души, представители на неправителствени организации и студенти от пет държави: България, Гърция, Словения, Португалия и Холандия. Бъгларската група беше организирана от фондация „ЕкоОбщност“. В обмена се включиха четири дипломантки от специалност урбанизъм: Станимира Николова, Лилия Ангелова, Иоана Петрова и Ели Начкова.

Целта на студентския обмен беше в рамките на една седмица, участниците да работят по идеи за прилагането на устойчива градска мобилност.

ЗАЩО МАРИБОР?

Град Марибор бе избран неслучайно за провеждане на инициативата, тъй като той е пример за европейски град, който има нужда от развитие в сферата на устойчивата мобилност. Същевременно той се характеризира с много активно участие на неправителствените организации и успешно установени партньорства между тях и местната власт. През последните години, условията за придвижване на пешеходци и колоездачи в града са подобрени значително, както и интермодалността в транспорта.

 ЕТО ЧЕ УЧЕНЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ И ЗАБАВНО 🙂

През първите дни от престоя, студентите имаха възможността да се опознаят и да се потопят в атмосферата на Марибор. Чрез различни интерактивни методи на обучение, пред участниците бяха представени проблемите на устойчивата мобилност. След това всички студенти бяха разпределени на случаен принцип в 5 интернационални екипа. Първото предизвикателство, пред което бяха изправени те, беше играта „Treasure hunt“, чиято цел беше намирането на знакови обекти и разгадаването на интересни факти, свързани с историята и начина на живот в града. Едно от задължителните условия на играта, разбира се, беше и придвижането с велосипед.

Untitled-2-01

Снимки, Източник upgrade2015

ДИРЕКТНО „ОТ КУХНЯТА“ ЗА ГРАДСКА МОБИЛНОСТ

По време на обмена, студентите посетиха колективно „Центъра за мобилност“ и Контролния център за управление на трафика в града. Впечатленията, които натрупаха участниците, допринесоха за вдъхновението и креативността им по време на предстоящата работа по техните групови проекти.

Untitled-1-01-01

Снимки, Автори: Васил Маджирски, Станимира Николова

НА ИЗПРАЩАНЕ…

През последния ден от престоя в Марибор, всички интернационални екипи представиха идеите си. Без да се наговарят помежду си, студентите от петте екипа стигнаха до заключението, че най-необходимите дейности по темата за устойчивата мобилност, трябва да са фокусирани върху младото поколение. Някои от представените проекти бяха по-всеобхватни и свързани предимно с разпространението на информация и комуникация между различните актьори в сферата на устойчивата мобилност. Останалите проекти предлагаха по-конкретни дейности, а именно:

  • Обучения за ученици за това как да се движат с велосипед в градската среда;
  • Рекламни късометражни филмчета с насоченост към устойчивите начини на придвижване;
  • Издаване на детска книжка, която да представя темата, дори и пред най-малките, по достъпен  и забавен начин;

Проектите бяха представени под формата на презентации или клипчета, част от които можете да видите под публикацията. Успешното представяне на всички участници в проекта завърши с изказванията на организаторите и коментари относно възможностите за финансиране. Екипите бяха вдъхновени да продължат да работят по идеите си, дори и след приключването на обмена, тъй като осъществяването им е напълно постижимо.

Остави коментар...